dinsdag 28 februari 2012

Dagen zonder vlees

Iedereen heeft er de mond van vol: het is vasten en men roept op voor 'meer dagen zonder vlees'.
Na een wetenschappelijke uiteenzetting in 'De laatste show' door Lieven Scheire en Filip van den Abeele, was ik toch ook even van mijn melk! Ik denk dat niet veel mensen weten dat de ecologische voetafdruk van de vleesproductie ZOOOOO groot is, amaai! Als men de vervuiling in aantal kilo vlees omzette, voelde ik me toch  schuldig na ons koteletje.

Even situeren:
Vanaf mijn 17 jaar was ik overtuigd vegetariër. Er mocht zelfs geen vlees gekeken hebben naar mijn vegetarisch eten. En met een zelfde lepel in de vege saus én in de vlees saus roeren was ook compleet not done. Ik kwam toen in een schoonfamilie van boeren terecht waar vlees garant staat voor goed en gezond eten. Een strikt vegetarische (en groene) schoondochter erbij was een complete schok en voer voor vele discussies, waar ik in die tijd op den duur mijn buik van vol had! Omdat ik vegetariër was, moest IK mij gaan verantwoorden waarom dat zo was. Maar omgekeerd keek niemand er van op! Vlees eten is/was evident.
(ik ben blij dat vegetarisme nu precies meer aanvaard is dan toen)

Tot een dikke 4 jaar geleden, op een moment van zwakte, ik als een blok viel voor gebakken spek! Ik was 3 maanden zwanger en mijn lijf deed rare dingen met me!
Na de bevalling, heb ik het vegetarisme niet terug opgenomen. Manlief, die boerenzoon, was een stukje vlees op zijn bord meer en meer gaan appreciëren en dat nu terug laten, viel hem zwaar. (al die jaren heeft hij wel zeer weinig vlees gegeten, bij wijze van solidariteit en praktisch kookgemak).
Nu zijn we 4 jaar verder en er zitten 2 mondjes extra aan onze tafel. Het vlees eten is in ons kleine gezinnetje meer en meer een gewoonte. Ik probeer vis en vege ook op de menu te zetten maar 'het vleesje' moet er af en toe toch zijn. De oudste is bijna 4. Op tv kan ze het niet aan dat een hertje opgegeten word door leeuwen, The Lion King staat op de zwarte lijst want de papa leeuw gaat ook dood en bambi kan nog omdat het net niet te expliciet is. Maar een kipje van het beetje eten, dat is super! Dat het 'beentje' eigenlijk het pootje is van het schattige kipje, hebben we haar nog niet vertelt.

Om een lang verhaal dus kort samen te vatten:
Ik wil ons gezinnetje terug meer vegetarisch eten serveren! Het zal niet gemakkelijk zijn en ik zal nog wat mogen googlen naar recepten, want na 4 jaar kan ik me niet meer herinneren wat ik dagelijks kookte toen ik geen vlees at! 
Straf hé!

3 opmerkingen:

 1. ik ben ook al jaren vegetariër en ben ook even terug biovlees gaan eten tijdens mijn zwangerschap
  na het lezen van "dieren eten" van jonathan safran foer, heb ik weer een totale afkeer van de vleesindustrie, niet alleen dierenleed, vervuiling, maar ook hoeveel rommel (hormonen, antibiotica,..) er in dat vlees zit en ja ook vis is spijtig genoeg niet meer verantwoord.
  dus wij eten weer strikt vegetarisch, en ons dochtertje bijna ook. soms krijgt ze wel een biovleesje of wat vlees bij de bomma.
  en sinds ik wat goede veggiekookboeken in huis heb, is dat een festijn!
  tips; "vegalicious" "de dikke vegetarier"
  hier gaat dat prima!
  succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ps; wat een mooie tekeningen bovenaan je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank u!
   Mijn 'oude' vege kookboeken staan terug in het zicht dus geen excuses meer...
   Ik ga er voor!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...